Moviment Gutai i grup Zero



De l’exposició de la Fundació Joan Miró Explosió! El llegat de Jackson Pollock  m’agradaria destacar els moviments Gutai i Zero que van sorgir després de la segona guerra mundial a Japó i Alemanya.

Gutai va ser un moviment que va néixer el 1955 al Japó a la regió de "Kansai" (Kyoto, Osaka, Kobe)
de la terrible experiència de la Segona Guerra Mundial. Aquest grup d'artistes japonesos que realitzaven art d'acció o happening i estava representada principalment per Jiro Yoshiho, Sadamasa Motonaga, Shōzan Shimamoto, Saburo Murakami, Katsu Shiraga, Seichi Sato, Akira Ganayama i Atsuko Tanaka i les seves obres es caracteritzen per la llibertat d’interpretació del espectador de les seves obres en moviment.

Saburo Murakami va fer Acció de travessar els paravents, unes estructures quadrangulars de paper d'embalatge que penjaven del sostre, sobre les quals es llançava i que podem veure l’exposició de la Fundació Joan Miró.
 
 

Katsu Shiraga va fer La pintura amb els peus, una dansa sobre un suport de paper, amb els peus pintats. En l'obra Tornar al fang es va submergir nu en el fang, fins a confondre amb ell, com al·lusió a la mort, al retorn de la matèria primigènia.

Moltes vegades podem trobar relacions entre les obres de diferents autors encara que han passat molts anys entre ells i personalment em venen a la ment el Paso doble de Miquel Barceló o obres del propi Joan Miró o Antoni Tàpies.

El grup Zero es va crear l'any 1957 a Düsseldorf per l'alemany Günther Uecker, Heinz Mack i Otto Peine.
 

 

El impacte de la segona guerra mundial de la destrucció de l'home per l'home queda en el record de les obres d'aquests artistes però d'una forma desmaterialitzada. El moviment Zero significa començar des de zero creant un art universal amb l’ús monocromàtic i pur del color i de la llum.

La revisió dels llenguatges i canals d'expressió artística es va ampliar a altres països i artistes om Yves Klein, Lucio Fontana Piero Manzoni es van identificar amb aquest grup.

A l'entorn d'aquest moviment es van establir les bases per el happening, el minimalisme, l'art conceptual, el Op Art o l' Art Povera, i amb implicacions directes amb la xarxa internacional d'artistes Fluxus, el Land Art i fins els nostres temps actuals.

 


 

 
 

 

 

 

 

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Koyama

Josep Tapiró al MNAC