Pere Serra

File:Monestir de Sant Cugat - Retaule de Pere Serra.JPG

Pere Serra fou un pintor català d'estil italo-gòtic, que va ser actiu entre 1357 i 1406. Tot i l'origen menestral del seu pare que era sastre, els quatre o cinc germans de la família varen ser pintors actius a Catalunya al segle XIV. Destaquen Jaume, Francesc i Joan, tots conreant l'estil italo-gòtic d'influència especialment sienesa, com era d'altra banda típic del segle XIV català. Realitzen figures menudes, estilitzades, d'ulls esquinçats i boca petita. Dels quatre germans, Pere Serra és el més dotat i qui va tenir una carrera més llarga. Va ingressar al taller de Ramon Destorrents el 1357. Es va interessar més pel colorit que pels conceptes espacials. Va desenvolupar feina de taller, segons s'evidencia en la reiteració dels mateixos models pictòrics.

Els germans Serra treballaren per a la Cort d'Aragó i dominaren el mercat pictòric barceloní durant la segona meitat del segle XIV. Tot i que l'estil de l'obrador és italianitzant, de pintura sienesa, molts dels seus deixebles esdevindran iniciadors del gòtic internacional al Principat. Pel taller de Pere Serrà es formaren Jaume CabreraPere VallJoan Mates o Jaubert Gaucelm.

Pere va treballar des de 1363 amb el seu germà Jaume amb qui va realitzar la Mare de Déu de Tobed i el Retaule dels Sant Sepulcre de Saragossa dedicat a Santa Llúcia i Sant Guillem.

Al Museu Nacional d'Art de Catalunya podem veure l'obra "Mare de Déu dels Àngels i Sants" 

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Koyama

Josep Tapiró al MNAC

Moviment Gutai i grup Zero