Japonisme





L'Exposició Universal de Barcelona va tenir lloc entre el 8 d'abril i el 9 de desembre de 1888 a la ciutat de Barcelona. A més de la secció oficial, van concórrer un total de 22 països de tot el món.


Japó va ser un dels països convidats i va ser la primera vegada que Japó presentava de manera oficial es seu art. Va tenir el seu propi pavelló i va ser el inici de l'impuls del "Japonisme" a Catalunya i Espanya. En aquesta exposició es van poder veure obres de Osawa Nankoku.


       

Molts artistes han estat fascinats per l'art Japonès, com Marià Fortuny, Pablo Picasso, Alexandre de Riquer, Santiago Rusiñol, Joan Miró, Antoni Tàpies, etc.


Encara que els primers contactes entre les dues cultures es remunta als segles XVI i XVII. A poc a poc les relacions es van deterior degut a l'evangelització espanyola del Japó que va derivar amb la prohibició per part del Japó de l'arribada de vaixells espanyols.



Les relacions no es van tornar a recuperar fins l'any 1868 amb l'obertura de nou al mon amb la restauració imperial Mejii. Va ser en la dècada dels 70 que els artistes van començar a descobrir l'art Japonès i el van incorporar per renovar l'art europeu. Molts artistes van aprofundir en l'art japonès i es va crear un intens comerç d'obres.

El Modernisme, l'impressionisme, l'Art Nouveau i altres corrents del 1900 van incorporar aspectes de l'art japonès.


L'estudi del gravat japonès va permetre introduir una nova aplicació del color, contorns marcats i diferents enquadraments.

Marià Fortuny va ser un dels primers pintor en descobrir l'art japonès i a partir de la seva pròpia col.lecció d'art japonès va començar a incorporar noves aplicacions estètiques.


En la dècada del 1880 hi havia una xarxa de de botigues de comerç d'art oriental a Barcelona i Espanya que va permetre apropar aquest art als ciutadans i també va originar que col.leccionistes s'interessessin per aquest art i incorporessin aquestes obres a les seves col.leccions. Els germans Masriera, Josep Mansana i Richard Lindau son exponents d'aquest nou col.leccionisme.




L'exposició a Barcelona del 1888 va ser el primer certamen internacional celebrat a Espanya i per tant també la primera vegada que Japó es presentava a la Península. Aquest certamen va facilitar el contacte comercial i artístic entre catalans i japonesos.

Durant el modernisme aquesta relació artística es va consolidar i va servir de model per a molts artistes.


Superat el modernisme els artistes van descobrir un Japó nou, més relacionat amb la cultura Japonesa i les art tradicionals. Molts artistes es van inspirar en elements com la senzillesa la austeritat i en poesia i llibres com el Llibre del Te d'Okakura Kakuzo


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Koyama

Josep Tapiró al MNAC

Moviment Gutai i grup Zero