Giambattista Piranesi

Giambattista Piranesi (Venècia, 1720 - Roma, 1778) va ser un dels gravadors més importants del Segle XVIII. Les seves làmines plasmen la mirada imperible l del viatger fascinat davant les colossals ruïnes romanes; un sentiment que va saber unir a la seva vocació arquitectònica.

Es va formar a Venècia com a arquitecte i escenògraf, encara que només va realitzar un dels seus projectes arquitectònics: la reestructuració de l'església de Santa María del Priorato (1764-1766), a Roma, on va ser enterrat. Malgrat tot, va anticipar, amb els seus mètodes de treball, el paper dels arquitectes i dissenyadors de la actualitat.

En 1740, Piranesi va visitar per primera vegada Roma i es va quedar meravellat de la decadent bellesa que atresoraven les antigues ruïnes romanes. En aquest sentit, els seus gravats els converteixen en un precursor del Romanticisme. Les Antiguitats Romanes van fixar una imatge misteriosa de la ciutat sotmesa al pas del temps i van obrir el camí als paisatges metafísics de Giorgio de Chirico i Salvador Dalí.


Vista de la colina Capitolina de Roma con escalinata que va a la iglesia de Aracoeli. Vedute di Roma, de Giambattista Piranesi.

Reos sobre plataforma suspendida (Cárcel). Carceri d’Invenzione (hacia 1761), de Giambattista Piranesi.







Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Koyama

Josep Tapiró al MNAC

Moviment Gutai i grup Zero