Saló d'Art Antic i Modern 2012


Ha tingut lloc la 36 edició del Saló d'Art Antic i Modern. Malgrat que en general la qualitat de les obres pictòriques ha augmentat respecte l'any passat no sé si les dades d'assistència d'enguany han superat les de l'any passat (25.000 visitants segons l’organització) però pel format del Saló i la situació del mercat de l'art crec que el número de visitants estarà com a molt estancat. Aquest any s'ha creat un perfil de Facebook però no s'ha fet una acció molt activa en xarxes perquè només hi han 150 seguidors.

Tampoc coneixem les xifres de compres de particulars, empreses i institucions. En el cas de les institucions està clar que Catalunya no pot seguir la mateixa estratègia que altres fires com ARCO on el Museu Reina Sofia va fer compres per valor de 700.000 euros i no perquè Catalunya no ho pogués fer sinó perquè amb els nostres diners es financen Museus com el Prado i el Reina Sofia i aquí ens deixen les engrunes. El model potser no ha de passar perquè les institucions siguin els qui aguantin el mercat de l'art però si és així tothom hauria de seguir el mateix criteri.

Pel que fa al contingut d'obra pictòrica que s'ha pogut veure al Saló d'Art Antic i Modern d'enguany a destacar les obres de Miquel Barceló i de Tàpies de la Galeria Mayoral i també l'illa una obra important de Miquel Barceló que presentava la Galeria Victor i Fills.
 
S'han pogut veure també clàssics com Opisso, Joaquim Mir, Eliseu Meifren destacar el dibuix a carbó de Mallorca de la Galeria Art Petrixol, Emili Grau Sala, Ricard Canals, Modest Urgell, Joan Miró, una obra de Marià Fortuny que presentava Xarrié antiquari, Tarrassó, Francisco Borés, Antoni Clavé, Pere Pruna, els quadres de Carlos Nadal de la Galeria Jordi Pascual, Joaquim Terruella, Durancamps.

Destacar els quadres de la Montserrat Gudiol de A.D.T Gestión i també els gravats japonesos que comercialitza Kotobuki GmBH (Alemanya) on podem adquirir gravats a bon preu. La Galeria David Cervelló presenta molts quadres de pintors catalans de molta qualitat.

Jaume Plensa segueix molt present en el mercat i també s'han pogut veure obres de Luis Feitó, Puigdengolas, Graner, Gimeno, Barrau, Ramon Casas, Rusiñol.

Els preus del mercat de l'art han baixat però falten compradors. Manca transparència de preus i que es pugui comparar obres i preus d'una forma ràpida. Es necessari una carta de preus per facilitar la compra. Pràctiques de venta amb descomptes del 50% no ajuden a la venta d'art perquè creen inseguretat perquè el client creu que l'estan enganyant.

Cal facilitar l'entrada de gent jove al col·leccionisme privat. Un bon començament és comprar art assequible de proximitat i actual.

Ara hi ha tot un any endavant per preparar la propera edició i per planificar un bon màrqueting en xarxes socials i per proposar noves idees per augmentar el nombre de visitants i el volum d'operacions.






Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Koyama

Josep Tapiró al MNAC

Moviment Gutai i grup Zero