Mecat de l'art 2012


Segons el informe TEFAF el volum del mercat de l'art el 2012 va arribar a 43.000 milions d'euros el que suposa una disminució del 7% respecte al 2011. Des del començament de la crisi el 2007 el mercat de l'art ha caigut un 30%.

El mercat xinès es el mercat que ha caigut més però el mercat d'Estats Units ha augmentat un 5% i ha recuperat la primera posició del mercat de l'art.


Estats Units representa el 33% del mercat global de l'art i Xina el 25% i el Regne Unit el 23%. Aquests tres països representen més del 80% del mercat de l'art.



Cal destacar que el volum del mercat depèn de la salut de les economies de cada país. El mercat espanyol figura molt poc en el informe degut el poc pes que representa en el mercat de l'art.

Malgrat que els records de venta omplen els titulars en valor representen el 33,7% del total del mercat però en nombre d'artistes només el 0,3%. M'agradaria destacar que les ventes d'obres entre 3.000-50.000 euros representen el 16,8% de les ventes però el 46,7% del nombre total d'artistes.

Trobo a faltar en el informe la separació de ventes per tipus d'obra com la pintura, escultura, etc. perquè es difícil treure conclusions de mitjanes i imports si barregem diferents tipus d'obres.

Però sobretot trobo a faltar aquest tipus d'informe detallat del mercat de l'art del mercat espanyol i català. No sé quin organisme públic o privat hauria de facilitar aquestes dades i ni tan sols ser si és fàcil obtenir-les però crec que la transparència i l'augment d'informació ajudaria a que augmentés el nombre de compradors.

El mercat de l'art és massa opac i aquesta desconfiança no permet que la gent participi i s'interessi per la compra d'obres d'art.
 



 



Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Koyama

Moviment Gutai i grup Zero

Josep Tapiró al MNAC